AKocjan Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Pierwsza część dotyczy ograniczenia pola widzenia
Henio Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 Napisz jeszcze poradnik jak poruszać się po mieszkaniu żeby nie przy....ać w ścianę 3 1
robert.pilot Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 21 minut temu, Henio napisał: Napisz jeszcze poradnik jak poruszać się po mieszkaniu żeby nie przy....ać w ścianę Jednak coraz bardziej mam przekonanie, że na tym forum są tylko "starzy wyjadacze", którzy wszystko wiedzą zjedli zęby na modelarstwie i nikomu nie dadzą się wypowiedzieć... 1
zbjanik Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 Wyjadacze starzy, czy młodzi... Tu nie idzie o modelarstwo, latanie, tylko o sposób rozmowy o tych akurat tematach, jaki kol. Arek nam tu serwuje. Mam ogrom sympatii do wszystkiego co kojarzy się z naszym pięknym hobby, cieszy mnie każdy jego zwolennik- obojętnie, czy początkujący, czy nawet dopiero zaciekawiony, z pierwszym pytaniem: jak zacząć? Czy też stary właśnie wyjadacz, którego nic tylko słuchać i próbować ewentualnie naśladować, gdyby tylko zdolności i czasu starczało. Z tego powodu też cieszy mnie obecność Arka w forum. Trzeba powiedzieć- z lataniem radzi sobie bardzo dobrze, ktoś już pisał: niejeden by też tak chciał! Natomiast to co u niektórych kolegów budzi niejaki sprzeciw, czasem irytację, to mentorskie nastawienie. Arku- zwracam się teraz bezpośrednio do Ciebie: pewnie nie cieszą Cię te nieraz kąśliwe odpowiedzi i recenzje. Wychodzisz na scenę, w ręce mikrofon- zakładam, że wolałbyś oklaski, niż gwizdy i buczenie. Jest prosta recepta (nie tylko moja, też już ktoś to wcześniej napisał)- usuń tylko słowo "poradnik" z tytułów i będzie OK. Wrócisz kiedyś do niego, ale w imię dobrego samopoczucia swojego i oglądających Cię (jednak!) bliźnich filmuj i opisuj co tylko chcesz- to jest to miejsce, do tego służy. W filmie mówisz: lepiej widzieć wszystko szeroko, nie wycinkowo (a propos- masz na myśli swój aparat wzroku, czy chodzi tu o zoom w kamerze?- ja taki postulat mógłbym zrealizować tylko kamerą, bo normalnie tylko patrzę i widzę, nie mam aż tylu opcji ). Patetycznie. naukowym tonem omawiany banał (banał to czysta prawda, inaczej nie byłby oczywisty, czyli właśnie banalny) jest czasem śmieszny, czasem może też irytować; "... i ZAWSZE pamiętajmy: lewy but ZAWSZE na lewą nogę- NIGDY odwrotnie"- o tym też można zrobić poradnik, tylko po co? Śmieszy to, czy irytuje? Dobrze- na razie śmieszy, ale za piątym razem? Więc jeśli posłuchasz starszego kolegi, z naciskiem na "starszy", nie na "modelarz", bo to tu, jak wspomniałem, jest ważniejsze, będę się szczerze cieszył. I powodzenia, nawet, jeśli nie podzielisz mego zdania, choć trochę nadziei jednak mam... 2
AKocjan Opublikowano 13 Lipca 2020 Autor Opublikowano 13 Lipca 2020 @zbjanik To przykład, im bliżej model tym większe prędkości kątowe względem obserwatora, oraz mniejsze pole obserwacji wokół modelu (symulowałem to poprzez zmianę zoomu w kamerze). Nie zauważyłem, żeby ktoś podjął taki temat, a duża część modeli jest właśnie z tego powodu rozbijana / uszkadzana. Szczególnie na nieznanych przez operatora lądowiskach. Więc warto naświetlić ten temat . Nad swoim komentarzem muszę jeszcze popracować, żeby jakiegoś dziwnego "mentorskiego" zjawiska nie generować Pozdrawiam PS A tu model uszkodzony w wyniku omawianego zagadnienia:
Gość Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 A to sie jeszcze, Zbyszku, zdziwisz. Bo jesli jest wyraznie mowa o czesci pierwszej, nalezy sie spodziewac nastepnych. Chyba najlatwiej byloby po prostu nie zagladac do tematow ze slowem "poradnik" w tytule. Wysortowac, zignorowac, zapomniec, cieszyc sie zyciem... Mnie ta cala historia z poradnikami przypomniala pewien stary zarcik. Ale chyba dam sobie spokoj, bo jakos czuje wiszaca w powietrzu ciemna chmure ostrzezen...
robert.pilot Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgadzam się z Wami... jestem od niedawna na forum i czasami zastanawiam się czy zadać jakieś pytanie, bo zapewne trafi się ktoś kto odpowie jak Henio... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Marcin K. Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 Zapominasz o ważnej rzeczy takiej jak "kąt oka". Zrób lot patrząc tylko w ekran kamery a później rób takie poradniki.
Gość Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 35 minut temu, AKocjan napisał: PS A tu model uszkodzony w wyniku omawianego zagadnienia: Masz jakieś wiarygodne informacje (np. od pilota tej maszyny) , czy tylko znowu dopasowałeś film na swoje potrzeby?
d9Jacek Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 1 godzinę temu, robert.pilot napisał: bo zapewne trafi się ktoś kto odpowie jak Henio.. zapewne tak....sądzę ,że kol Henio odpowiedział tak bo przeczytał wszystkie "po radniki " Arkadiusza
Bartek Piękoś Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 2 godziny temu, AKocjan napisał: @zbjanik Nie zauważyłem, żeby ktoś podjął taki temat, a duża część modeli jest właśnie z tego powodu rozbijana / uszkadzana. Po prostu nie znalazłeś "poradnika" Bo o technice lądowania było już wielokrotnie. 1
Gość Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 5 godzin temu, robert.pilot napisał: Jednak coraz bardziej mam przekonanie, że na tym forum są tylko "starzy wyjadacze", którzy wszystko wiedzą zjedli zęby na modelarstwie i nikomu nie dadzą się wypowiedzieć... Oj, chyba nie. Wielu zadaje na forum pytania i otrzymuje na nie rozsadne, czesto nawet bardzo obszerne odpowiedzi. Chetnych do pomocy nie brakuje. Ale o ile sobie przypominam, akurat w dotychczasowych watkach dotyczacych wlasnie wspomnianych "poradnikow" zawsze chodzilo o, hmm, jakby tu powiedziec, cos w rodzaju przekazu informacji zawierajacego pewne luki w polaczeniu z bardzo charakterystyczna forma "narracji". Dlatego byly tak elektryzujace i znajdowaly tylu oponentow.
AKocjan Opublikowano 13 Lipca 2020 Autor Opublikowano 13 Lipca 2020 4 godziny temu, Marcin K. napisał: Zapominasz o ważnej rzeczy takiej jak "kąt oka". Zrób lot patrząc tylko w ekran kamery a później rób takie poradniki. @Marcin K. patrząc na model skupia się wzrok na modelu, czasem można przesadzić, stracić przez to kontakt z otoczeniem i nadziać się na przeszkodę z zaskoczenia. Człowiek najlepiej widzi (obserwuje) zakresie 50_stopni w pionie /30 stopni w poziomie. Reszta to zakres pomocniczy. 2 godziny temu, Bartek Piękoś napisał: Po prostu nie znalazłeś "poradnika" Bo o technice lądowania było już wielokrotnie. @Bartek Piękoś to nie jest poradnik o lądowaniu 4 godziny temu, Jerzy_R napisał: Masz jakieś wiarygodne informacje (np. od pilota tej maszyny) , czy tylko znowu dopasowałeś film na swoje potrzeby? @Jerzy_R gościu robi zakręt w lewo i nagle wpada w drzewo, którego wcześniej nie widział
Gość Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 8 minut temu, AKocjan napisał: gościu robi zakręt w lewo i nagle wpada w drzewo, którego wcześniej nie widział Aaa, no tak, wcześniejsze 3 minuty latał nad innym lotniskiem, ok. Ty tak sam od siebie, czy ktoś Ci za to płaci?
AKocjan Opublikowano 13 Lipca 2020 Autor Opublikowano 13 Lipca 2020 Godzinę temu, Jerzy_R napisał: Aaa, no tak, wcześniejsze 3 minuty latał nad innym lotniskiem, ok. Ty tak sam od siebie, czy ktoś Ci za to płaci? @Jerzy_R obszar do latania dość trudny, sporo drzew w różnej odległości od obserwatora. Brak znajomości lądowiska - to tylko czynnik sprzyjający. Sama znajomość lądowiska wcale nie wyklucza takiego błędu, szczególnie jak chce się wykonać ładny przelot w trudnym terenie. w sensie wcześniej nie widział drzewa lecąc modelem z dużą prędkością - pojawiło się ono (drzewo) nagle na torze lotu modelu
Bartek Piękoś Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 Godzinę temu, AKocjan napisał: to nie jest poradnik o lądowaniu Fakt. Ale o tym jak latać, by nie wpaść na drzewo też było. Nie raz. Po prostu masz parcie na poradnik. Pisz, może ktoś skorzysta. 1
jarek996 Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 Mozna rzec , ze Arek jest "TRZASKOWSKIM" tego forum . Mozesz mu powiedziec w oczy najgorsza obrzydliwosc , opluc , czy zwymiotowac na klape marynarki , a on dalej bedzie kulturalnie ciagnal temat do przodu ? 1
d9Jacek Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 50 minut temu, AKocjan napisał: lecąc z dużą prędkością pojawiło się ono nagle na torze lotu modelu Arku, mowa jest o drzewie, a z tego co tu napisałes wynika .że to drzewo leciało z duża prędkością.... bo to trochę takie " idąc przez most, spadła mu czapka " popraw to , bo za moment jaja będą
AKocjan Opublikowano 13 Lipca 2020 Autor Opublikowano 13 Lipca 2020 @d9Jacek pomieszane zdrowo @jarek996 no bo ja mam "kupę" miłości w serduchu 1
jarek996 Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 3 minuty temu, AKocjan napisał: no bo ja mam "kupę" miłości w serduchu I chwala Ci za to ! "
Rekomendowane odpowiedzi