d9Jacek Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 5 godzin temu, AKocjan napisał: .......samolot zaczyna pochylać nos do góry, kąt natarcia rośnie. ....... a ja zawsze myślałem , że pochylanie to jest do dołu...a tu popatrz pan okazało sie , że do góry......cuda panie , cuda 1
AKocjan Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2020 @d9Jacek pochylenie / odchylenie / przechylenie http://calypteaviation.com/pochylenie-przechylenie-i-odchylenie/
piotr28 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Jacku,sprawdź proszę czy może od wczoraj zmieniły się prawa fizyki?Bo u mnie są po staremu...?Arek nie bądź kontrowersyjny i nie podawaj tu jakiś chorych przykładów z zagadnień lotnictwa.Pierwsze słyszę takie nazewnictwo. Pochylać to się można nad czymś-czyt. w dół,do dołu a według tej nomenklatury to nos samolotu zadarty do góry,to tez jest pochylenie,pochylony? A jak ja podnoszę głowę do góry i powtarzam,zadzieram swój nos żeby spojrzeć w niebo to tez pochylam głowę do góry? B Z D U R A Słownik języka polskiego sie kłania: Słownik języka polskiego PWN pochylić — pochylać «zgiąć coś ku dołowi» Wrzucasz i wrzucasz jakieś bzdety z sieci i już nawet sam tego nie kontrolujesz...... Wyobraź sobie teraz taką sytuację-leci samolot i na kursie kolizyjnym nagle zjawia się drugi.I ja teraz według Twojej nomenklatury opisuje to zdarzenie-"...pilot chcąc ominąć samolot na kursie kolizyjnym pochylił samolot żeby uniknąć zderzenia." Pytanie-jak ominął drugi samolot,przeleciał nad nim czy pod nim?Potrafisz mi to opisać?Bardzo ciekawe,dużo można z tego wywnioskować....pochylił.... 2
wiktoreksz Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 16 godzin temu, Cybuch napisał: Żenua ,to nic nie wnosi , uzasadnij by było wiarygodne. Żenua jest przeświadczenie, że doświadczenie z PC symulatora daje prawo do negowania wszystkiego innego. To do AKocjana było...
d9Jacek Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Godzinę temu, AKocjan napisał: @d9Jacek pochylenie / odchylenie / przechylenie http://calypteaviation.com/pochylenie-przechylenie-i-odchylenie/ Pozwolisz Kol.Arkadiuszu, że pochylę się nad Twoją.......................(tu można dowolnie wstawić nad czym się pochylam?) 1
stema Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Pochylenie jest to obrót statku powietrznego dookoła jego osi poprzecznej. Kąt pochylenia jest równy 0°, gdy wykonywany jest lot w płaszczyźnie poziomej. Natomiast nie używa się pojęcia pochylenia do góry czy do dołu. Operuje się w nomenklatorze pojęciem kąta pochylenia. Potocznie używa się opuszczenie nosa, zadarcie nosa. 1
AKocjan Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2020 To podstawowe terminy dotycząc dynamiki lotu, (obrót wokół osi podłużnej - przechylenie / obrót wokół osi pionowej - odchylenie / obrót wokół osi poprzecznej - pochylenie) - jest to powszechnie używane na uczelniach czy w literaturze (w lotnictwie). https://www.dbc.wroc.pl/Content/1773/PDF/Praca doktorska Roman Róziecki.pdfhttps://wml.wat.edu.pl/images/itl/zaiul/dokumenty/LUPID_LAB-SZTUCZ_HOR_2018.pdf W publikacjach dotyczących modelarstwa również: 19 minut temu, stema napisał: Pochylenie jest to obrót statku powietrznego dookoła jego osi poprzecznej. Kąt pochylenia jest równy 0°, gdy wykonywany jest lot w płaszczyźnie poziomej. Natomiast nie używa się pojęcia pochylenia do góry czy do dołu. Operuje się w nomenklatorze pojęciem kąta pochylenia. Potocznie używa się opuszczenie nosa, zadarcie nosa. fakt tak jest bardziej precyzyjnie "kąt pochylenia" tu się zgodzę
stema Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 15 minut temu, AKocjan napisał: fakt tak jest bardziej precyzyjnie "kąt pochylenia" tu się zgodzę No masz, a gdzie się nie zgodzisz?
AKocjan Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2020 58 minut temu, stema napisał: No masz, a gdzie się nie zgodzisz? zgadzam się z Tobą, popełniłem skrót myślowy .
jarek996 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, stema napisał: Potocznie używa się opuszczenie nosa, zadarcie nosa. Stefan , Ty tu NIE ZADZIERAJ NOSA ?
AKocjan Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2020 17 godzin temu, Cybuch napisał: Morze inaczej. Czy profil symetryczny jest profilem nośnym?. Morze tak będzie łatwiej?. @Cybuch Ale dlaczego teraz przywołujesz nagle profil symetryczny ? Na niezerowym kącie natarcia ma niezerowy współczynnik siły nośnej - więc może wytwarzać siłę nośną. 17 godzin temu, Cybuch napisał: Co Ty wiesz o wyprowadzaniu z korka ? Muszę wiedzieć taka praca. Powszechnie przyjęło się, że z korka wyprowadzamy kierunkiem (wychylając go w przeciwną stronę do kierunku rotacji). Lotki / ster wysokości w korku są mało efektywne - stery te powinny pozostać w neutrum. Ewentualnie ster wysokości lekko wychylony w dół. Tylko tu trzeba uważać, bo jeśli wychyli się go za mocno (w dół) to zaraz po wyprowadzeniu z korka można wpaść w plecowy. Ważne również żeby statek powietrzny był właściwie zaprojektowany, Ster kierunku nie powinien być w cieniu aerodynamicznym, np za statecznikiem poziomym w trakcie korkociągu. A i wyprowadzamy na małej mocy ... zapomniałem dopisać bo myślę o szybu szybu
robertus Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Ja tylko tak w kwestii formalne. Ten wątek ma tytuł Poradnik dla początkujących modelarzy dotyczący problemów z obserwacją modelu podczas lotu Może go przeniesie ktoś do hydeparku.
AKocjan Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2020 7 minut temu, robertus napisał: Ja tylko tak w kwestii formalne. Ten wątek ma tytuł Poradnik dla początkujących modelarzy dotyczący problemów z obserwacją modelu podczas lotu Może go przeniesie ktoś do hydeparku. powinien zostać wyczyszczony, a cała dyskusja przeniesiona do poradnika dotyczącego lądowania
Shock Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 No co Ty Robert, tego tematu nie chce się nikt podjąć do moderacji... Może być z tego tytułu sąd ,FBI, CBA, kilka lat za kratkami, odpowiedzialność karna, prace społeczne i wszystkie możliwe paragrafy ... tak tu jeden "mądry" wydedukował ? Wydaje się że jedyną możliwą opcją jest ścięcie Kocjana, zakucie w dyby ewentualnie odwołanie przez niego wszystkiego co napisał, pokłonienie się "starym" wyjadaczom forum i będzie git. No i jeszcze pewnie ban byłby najlepszy ...A i słowo poradnik powinno zniknąć z kart forum bo jest ewidentną kością niezgody ... I co tu poradzić ? Pochylić się nad tematem czy zadrzeć głowę do góry i odejść ?? Na początek zarzucam kłódkę do końca wakacji na temat a na moderatorni urządzimy naradę co z Wami zrobić -nie tylko z Arkiem ale i z resztą ewidentnych czepialskich ... 3 1
Rekomendowane odpowiedzi