robertus Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Czyli wycinamy lasy Amazonii aby sadzić plantacje "drzew balsowych" z których budujemy elektrownie wiatrowe aby robiły eko prąd. Aha... 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 32 minuty temu, robertus napisał: Czyli wycinamy lasy Amazonii aby sadzić plantacje "drzew balsowych" z których budujemy elektrownie wiatrowe aby robiły eko prąd. Aha... Dokladnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 I dzięki prądowi eko będziemy odbudowywać lasy Amazonii i interes się kręci Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 10 godzin temu, robertus napisał: Czyli wycinamy lasy Amazonii aby sadzić plantacje "drzew balsowych" z których budujemy elektrownie wiatrowe aby robiły eko prąd. Aha... Nie, Prawie cała światowa produkcja balsy pochodzi z Ekwadoru, który ledwo zahacza o granicę wielkich lasów Amazonii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zamówiłem sobie u naszego dystrybutora chińską tokarkę, Przyszła w obitej sklejką skrzyni na palecie. Przy rozbieraniu tej skrzyni stwierdziłem, że część ramiaka jest zrobiona z jakiegoś brązowo-czerwonego tropikalnego, twardego jak cholera i ciężkiego drewna(z trudem solidną łapką udało mi się z niego gwoździe powyciągać bez urywania łbów) bardzo podobnego do teakowego choć jaśniejszego jak ta część zewnętrzna, inne natomiast były z bardzo lekkiego, strukturą przypominającego balsę(tak też z początku myślałem) drewna, ale jeden z kanciaków był (jak się wydaje) wycięty ze środka pnia, i miał komory z przegródkami jako żywo przypominające bambus, więc to nie balsa (bambus też)... Szukałem w necie co to może być za drewno, ale nie doszedłem... Myślę, że nadało by się do naszych celów jako ersatz.. zrobię kilka zdjęć owego "bambusa" i wstawię, może ktoś, coś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 To owe lekkie drewno z przegródkami, klocek o wymiarach 40x45x510mm waży 250,9g , drugi, ten niepełny o podobnych wymiarach - 203,6g, natomiast te podobnych wymiarów "twardziele" o których wspominałem są ponad 2 razy cięższe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Cześć Romanie, A ten, lżejszy kawałek listwy próbowałeś porównywać z Eukaliptusem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Nie, nie próbowałem. Mam w domu leżaki z eukaliptusa, i drewno jest inne strukturalnie(gładsze), a na pewno dużo cięższe. Gęstość tego lekkiego drewna ze skrzyni (z obliczenia) to około 0,27g/cm3 (to drugie wyszło ok 0,622g/cm3) a eukaliptusa to (w/g netu): 0,71g/cm3 → Cytat http://oknadrewniane.ms.pl/?m=3&l=10191&p=7&t=Eukaliptus - ciężar właściwy przy 12% wilgotności: 710 kg/m3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 8 minut temu, RomanJ4 napisał: Gęstość tego lekkiego drewna ze skrzyni (z obliczenia) to około 0,27g/cm3 najprawdopodobniej to jest toPaulownia ( Paulownia tomentosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 26 minut temu, d9Jacek napisał: najprawdopodobniej to jest toPaulownia ( Paulownia tomentosa Ciekawe drzewo... https://plumeria.sklep.pl/paulownia-sadzonka Cytat Cesarskie drzewko szczęścia faktycznie jest rośliną niezwykłą, ale z zupełnie innego powodu. Szybko rosnące gatunki potrafią wystrzelić w górę dając bardzo dobrej jakości drewno. Rosną około 10 razy szybciej niż na przykład sosny, co sprawia, że jest to jeden z najszybszych sposobów na zdobycie drewna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 3 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Z balsa jest konkretny problem . Moja cała produkcja opiera się o balsę i stajemy na głowie żeby ja kupić . W tej chwili zaden importer europejski nie ma nic . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 3 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 9 minut temu, mike217 napisał: W tej chwili zaden importer europejski nie ma nic . Całe szczęście, że PLA, PETG i tam jeszcze innych plastików jest dostatek. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 3 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Być może ale komu to potrzebne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 16 godzin temu, Granacik napisał: Całe szczęście, że PLA, PETG i tam jeszcze innych plastików jest dostatek. Do czasu, do czasu ... Np. styrenu już brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Wystarczy.Już samo to co w oceanach pływa butelek starczy na sporą ilość drukowanekWysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 A kto je będzie łowił ? Już to widzę jak łowią i przerabiająWysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Akurat rynek tworzyw sztucznych tez pilnie śledzę i jest bieda i drogo . Ten kto robi na wtryskarkach wie o czym pisze . Drukarki 3D to na razie nisza i zabawki i w wielkim przemyśle zastosowań nie maja . Plastiki wytwarza się metoda wtrysku a tam lecą tony tworzyw . Jesli balsa pojawi się masowo w sklepach modelarskich w postaci deseczek i listew to już dziś Wam powiem ze cena metra sześć tego wyrobu będzie oscylować w granicach 17 tys zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
list Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 17 tys. za m3 to i tak mniej niż obecnie. W tej chwili deska balsy 10x100x1000 mm kosztuje około 20 PLN. A takich desek mieści się w m3 1000 sztuk..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Cena widocznie wynika z dalszej obróbki . Belki w tej chwili można kupić dużo taniej ale niestety bez przebierania wagowo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 18 godzin temu, Marek_Spy napisał: A kto je będzie łowił ? Już to widzę jak łowią i przerabiają Afrykanie ?... to przecież żyła złota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi