wojcio69 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Brawa dla Wojtka i dla Tomka też Moje GRATULACJE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Witam Chciałbym przyjechać na zawody 2- 3 lipca i popatrzeć na najlepszych. Czy moglibyście przedstawić plan zawód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 30 minut temu, Krzyś63 napisał: Witam Chciałbym przyjechać na zawody 2- 3 lipca i popatrzeć na najlepszych. Czy moglibyście przedstawić plan zawód? Zaglądnij tutaj: www.f5j.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 1 godzinę temu, Krzyś63 napisał: Witam Chciałbym przyjechać na zawody 2- 3 lipca i popatrzeć na najlepszych. Czy moglibyście przedstawić plan zawód? Tak jak Tomek napisał. Na stronie f5j.pl jest biuletyn. Możesz wejść przez kalendarz https://f5j.pl/events/mistrzostwa-polski-f5j/ lub po prostu kliknąć na głównej stronie w link Mistrzostw Polski i tam też jest możliwość przeczytania biuletynu. Jako organizator zapraszam bardzo serdecznie ponieważ jest to widowiskowa dyscyplina i bywa niesamowicie emocjonująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 20 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Ojej .. zagubiłem się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 23 godziny temu, Konrad_P napisał: Tak jak Tomek napisał. Na stronie f5j.pl jest biuletyn. Możesz wejść przez kalendarz https://f5j.pl/events/mistrzostwa-polski-f5j/ lub po prostu kliknąć na głównej stronie w link Mistrzostw Polski i tam też jest możliwość przeczytania biuletynu. Jako organizator zapraszam bardzo serdecznie ponieważ jest to widowiskowa dyscyplina i bywa niesamowicie emocjonująca. Będę na pewno.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 20 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 46 minut temu, cZyNo napisał: Ojej .. zagubiłem się Pisz to może coś pomożemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 To ja jeszcze małe co nieco z weekendu. Poza chłopakami na Węgrzech latał jeszcze Jarek w Niemczech w Hollein Trophy. Z tego co się dowiedziałem warunki ciężkie bo 37 stopni Celsujsza i porywisty wiatr 6-7 m/s. Jarkowi udało się z 12 miejsca wbić do finałów i ostatecznie zajął 8 miejsce także duże gratki Fotek nie ma bo ledwo się dało żyć. Wyniki na glider score 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 No to Gratulacje i Brawa dla Jarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 ZAPROSZENIE Ogólnopolskie Zawody Modeli Motoszybowców Elektrycznych do Lotów Termicznych, zaliczane do PP Organizator: AEROKLUB ŻAR Termin zawodów: 23 -24 lipca 2022 Kategoria: F5J - Seniorzy, seniorzy 65+, juniorzy Lokalizacja: Lądowisko Lipowa 49°41’52.4″N 19°06’09.0″E Google map: 49.69763, 19.09807 Wpisowe: 100 zł Posiłki: W sobotę i niedzielę obiad cena 25,-PLN Biuletyn zawodów: https://f5j.pl/events/zawody-o-puchar-polski-f5j-2/ Rejestracja poprzez stronę f5j.pl: https://f5j.pl/events/zawody-o-puchar-polski-f5j-2/ PS Bardzo proszę o wchodzenie do rejestracji poprzez kalendarz z menu lub na dole głównej strony. Po ostatniej aktualizacji motywu zmieniła się funkcjonalność layout -u i już nie ma możliwości dodawania do strony głównej wydarzeń za co bardzo przepraszam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Konrad_P Opublikowano 3 Lipca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 To były III Mistrzostwa Polski w F5J które dziś się zakończyły. Zawody były dofinansowane z budżetu Państwa z Ministerstwa Sportu i Turystyki. Przypomnę tylko, że Pierwsze Historyczne Mistrzostwa Polski w F5J odbyły się w 2016 roku w Lublinie a organizatorem był Wojciech Frąk. Zawody przebiegły bardzo fajnie, atmosfera jak zwykle wspaniała. Pogoda też dopisała. Wczoraj w pierwszej części dnia wiało tak między 3 a 4m/s a w drugiej części dnia wiatr zupełnie ucichł choć od czasu do czasu dość silnie zawiewało. Dziś pogoda rewelacyjna na latanie, wiało od 1 do 2,5m/s Wczoraj oblataliśmy 9 rund dziś kolejne 3 rundy kwalifikacji no i na koniec 3 rundy finałowe. Tyle jeszcze nie lataliśmy ale cisnąłem chłopaków bardzo mocno aby te 12 rund kwalifikacyjnych wylatać. Jako organizator mogę powiedzieć, że z mojego punktu widzenia zawody przebiegały wzorowo, nie było żadnych incydentów, choć czujne oczy sędziego głównego wychwytywały momenty newralgiczne jak lądowanie po czasie czy dotknięcie modelem pilota. Ja ze swojej strony chciałem bardzo serdecznie podziękować sędziemu głównemu którym był Wojciech Frąk za przyjazd, aż z Lublina i za świetne sędziowanie. A co do samych zawodów to były w górnej części tabeli dość zacięte i sprawa wejścia do finału rozegrała się praktycznie w ostatniej kolejce eliminacyjnej. Do finału wchodziło 6 zawodników + jeden nieklasyfikowany. Cóż mogę powiedzieć, wygrał zawodnik który przez całe eliminacje plasował się na 1 lub 2 lub maksymalnie 3 miejscu. Już od dwóch lat piszę, że chłop zrobił ogromne postępy, największe ze wszystkich startujących w F5J i dziś właśnie to udowodnił. Oficjalnie informuję, że MISTRZEM POLSKI na ROK 2022 został Tomasz Rymwid-Mickiewicz. Tomek ogromne gratulacje. Tomek przez całe zawody lata jak pisałem wyżej bardzo równo a przede wszystkim latał swoje. Nasi najlepsi (do tej pory) w F5J czyli Tomek F. i Wojtek B. bardzo się na wzajem pilnowali i to w finałach doprowadziło do tego, że obaj zaczęli bardzo nisko i spadli. Obok nich równie zawzięty i nie odpuszczający Tomkowi i Wojtkowi Damian też chciał dołączyć do tej ostrej walki chłopaków i też jak oni spadł w pierwszej rundzie finałowej. Tomek Mickiewicz, Jarek Grzesica oraz Edward Wowry polecieli wyżej i dolatali co dało im przewagę w dalszej części finałów. To że Jarek Grzesica zajął drugie miejsce w finałach to aż tak nie dziwi ale Edward Wowry który zajął trzecie miejsce w finałach to już niesamowity wynik. Cóż, Edward ma patent, bo tak to już należy mówić, na latanie i stawanie na pudle w Mistrzostwach Polski. W tych poprzednich które się odbyły w 2018 roku również stanął na pudle. Ogromne gratulacje dla Jarka i Edwarda za zajęcie miejsca na pudle Mistrzostw Polski. Teraz to wszystko. Poniżej takie surowe prosto z programu wyniki kwalifikacji i finałów. Jak opracuje już oficjalną wersję to podmienię. A teraz jeszcze zdjęcia Zwycięscy, Finaliści, Zawodnicy. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Gratulacje dla zwycięzców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Wspaniałe zawody, rodzinna atmosfera. Podobało mi się, że stare wygi chętnie dzielą się swoją wiedzą. Konrad, organizacja na 5+, dziękuję bardzo. Bardzo mnie cieszyło, że w zawodach brał udział kolega z Czeskiej Republiki Tomasz Marek który okazał się czarnym koniem zawodów. Pragnę złożyć moje gratulacje dla Edwarda Wowrego, Jarka Grzesicy oraz Tomka Mickiewicza- aktualnego Mistrza Polski w klasie F5J na rok 2022. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Gratulacje za organizację zawodów i wszystkich zawodników. A w szczególności tych z podium! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 To ja jeszcze dodam 3 grosze od siebie. Po pierwsze wielkie gratulacje dla całego podium, a najbardziej dla Tomka za zdobycie mistrza!. Cieszy mnie to bardzo także dlatego, że razem latamy i ćwiczymy i widać że to oddaje i jest duży progres Po drugie wielkie podziękowania i gratulacje dla Konrada świetnie zorganizowana impreza (jak zawsze) !!! Na koniec trochę o lataniu. Mimo, że ostatnio lataliśmy tu na PP plus latam tu na co dzień to warunki były inne. Miejsca odbić czy termika, która zwłaszcza w niedzielę dawała w kość dużo nauczyły. Super się latało i cięło nieraz na żyletki zwłaszcza nisko z kadrowiczami . Ostateczny wynik może nie jest zadowalający, ale z mojego punktu widzenia jest super pozytywnie bo modele całe, a to po zoomingach w finałach i eliminacjach mogło być różnie heh no i super spędzony czas z rodziną F5J 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 4 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Dołożę także moje 2c do relacji. W pierwszej kolejności chcę bardzo podziękować moim startowym helperom: Damianowi, Jackowi, Tomkowi i finałowemu Krzyśkowi. Wasza pomoc i porady były dla mnie na wagę medalu. Było też sporo szczęścia w kilku lotach, gdzie wyciągnąłem się z przysłowiowego g… i dolatałem dobre loty. Ale najbardziej jestem zadowolony z lądowań, które weszły u mnie już w końcu na dobrą stronę mocy Ostatecznie w finale zagrała „chłodna głowa” i pewna termika, która dała przewagę jednego 1000 pkt w finale. Kolegom zabrakło niewiele, żeby tabela wyglądała na odwrót Bardzo udane zawody przy świetnej atmosferze zdrowego współzawodnictwa i wzajemnej pomocy. Jeszcze raz dzięki Konrad za organizacje imprezy. Słowa podziękowania mam nadzieję wybrzmiały donośnie na zakończeniu Jak dla mnie, po tych zawodach mega inspiracją był lot Wojtka, gdzie w beznadziejnej sytuacji i odległości od miejsca startu, podjął jeszcze bardziej odważną decyzję o próbie odbicia się w nowym miejscu – i była to b. dobra decyzja :), bo model odbiło, tylko niestety zabrakło 2-3 minut na zdobycie odpowiedniej wysokości i powrót. A było już baaaardzo daleko. W locie finałowym na 15 minut już by to wyszło. Wola walki do końca i zachowanie zimnej krwi na poziomie mistrzowskim! 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 8 godzin temu, TommyTom napisał: Jeszcze raz dzięki Konrad za organizacje imprezy 9 godzin temu, damek napisał: Po drugie wielkie podziękowania i gratulacje dla Konrada 8 godzin temu, TommyTom napisał: Słowa podziękowania mam nadzieję wybrzmiały donośnie na zakończeniu Chłopaki dzięki jestem naprawdę bardzo zadowolony że się wam podoba i chcecie przyjeżdżać na zawody. Tak jak mówiłem na zakończeniu zawodów jeśli tylko zdrowie dopisze, bo i chęci i siły mam, to będę robił 3xPP i MP co rok. Szkoda tylko że tak bardzo wykruszają się zawodnicy którzy chcą latać w F5J ale może jeszcze się doczekamy nowych chętnych do polatania. Ten rok jak wiecie jest zdrowotnie dla mnie trudny i wciąż muszę przekładać zaplanowane terminy ponieważ kolidują z moimi zabiegami. 8 godzin temu, TommyTom napisał: Było też sporo szczęścia w kilku lotach, gdzie wyciągnąłem się z przysłowiowego g… i dolatałem dobre loty. No bo szczęści zawsze sprzyja tym lepszym. Tomek bez dwóch zdań zasłużyłeś na to pierwsze miejsce swoją pracą, zawziętością i uporem. Przypomnij sobie jak wyglądały jeszcze na początku tego roku Twoje lądowania. Trenowałeś jak wściekły i przyniosło to rezultaty. Teraz następne zawody o Puchar Polski. Termin niestety jest niepewny ale jutro dam dokładną i ostateczną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 23 minuty temu, Konrad_P napisał: Szkoda tylko że tak bardzo wykruszają się zawodnicy którzy chcą latać w F5J ale może jeszcze się doczekamy nowych chętnych do polatania. Bo klasa nudna i nie zawsze jest czas na nudzenie się ? Tomkowi jeszcze raz gratuluje. Mam nadzieje ze to zmobilizuje go do jeszcze mądrzejszego trenowania. I kombinowania a szczęście…ponoć sprzyja lepszym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 1 godzinę temu, cZyNo napisał: Bo klasa nudna A tam nudna, tak jakby to F3F nie było równie nudne. Latanie lewo-prawo, prawo-lewo i tak do znudzenia. Gdzie tu jakiś fan, nuda jak nie wiem co, no i co to za latanie 30-40 sekund. W F5J przynajmniej idzie sobie polatać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Gratulacje za wyniki i organizacje zawodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi