Konrad_P Opublikowano 29 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 UWAGA zawodnicy Już teraz o tym pisze ponieważ miałem kilka telefonów związanych z zarezerwowanymi noclegami. Z przykrością informuję wszystkich zawodników zapisanych na Puchar Polski w terminie 01-02.10.2022 że zawody zostają odwołane z powodu złej pogody. PS Wczoraj było podobnie deszcz miał padać pd 16 a zaczął już od 13. Tak więc szkoda aby zawodnicy jechali tyle kilometrów na darmo zwłaszcza że było zapisanych 5 zawodników z zagranicy. PS2 Jak uda mi się ustalić termin zapasowy to poinformuję jeśli nie to do zobaczenia w przyszłym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_Byrski Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Witam wszystkich, Nie wiem czy Konrad mi pozwoli umieścić tutaj ten post, ale spróbuję No dobrze, jak już parę osób wie, moja przygoda z F5J właśnie dobiegła końca, a więc dla mnie jest już "F5J kończymy". Pomimo całkiem dobrego sezonu, i fajnych wyników, w trakcie powrotu z ME podjąłem tą niełatwą decyzję. Powodów jest kilka, ale tym najistotniejszym jest to, że nie sprawia mi to już aż takiej radości. Czas na nowe doświadczenia w nowej konkurencji, ale na to przyjdzie czas w nowym wątku. Modele oczywiście będą cały czas powstawać, bo to mi się jeszcze nie znudziło, a zamówień jest sporo Będę oczywiście śledził i bardzo kibicował wszystkim, i pewnie od czasu do czasu przyjadę na zawody jako kibic, albo pomocnik. To było na prawdę bardzo fajne 6 sezonów, poznałem mnóstwo wspaniałych ludzi, i tego będzie mi najbardziej szkoda. Pozdrawiam wszystkich, Wojtek 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 23 godziny temu, Wojciech_Byrski napisał: ale tym najistotniejszym jest to, że nie sprawia mi to już aż takiej radości. Mimo że smutne info to szacun że napisałeś wprost powód rezygnacji z przygody z F5J . Tak bywa, to tylko hobby... Powodzenia w realizacji nowych planów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 W dniu 6.10.2022 o 21:46, Wojciech_Byrski napisał: Czas na nowe doświadczenia w nowej konkurencji, ale na to przyjdzie czas w nowym wątk Szkoda, konkurencja F5J traci wybitnego zawodnika. Ale z tego co napisałeś zrozumiałem, że w ogóle z modelarstwa nie rezygnujesz ( mam nadzieję)? Będzie zmiana klasy tak? Cóż, zawody mają to do siebie że lata się pod regulamin i z czasem robi się troszkę monotonnnie choć oczywiście nie zawsze. No trzeba mieć dużo wolnego czasu o co trudno w dzisiejszym pędzącym nie wiadomo gdzie świecie. Cokolwiek postanowisz życzę powodzenia i dzięki za wkład w rozwój modelarstwa lotniczego i klasy F5j. Pamiętam jeszcze czasy jak latałeś w F3J na obozie kadry narodowej w Lesznie podziwiałem efektowne starty z wyciągarek pięknych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Czekamy na nowy wątek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Wojtku i tak bywa, ale jak to górale mówią: "Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło." Rozumiem i szanuję Twoją decyzję. Powodzenia i pełnej satysfakcji w nowej konkurencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Cyran Opublikowano 8 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2022 Panie Wojtku , rozumiem że deklaracja dotyczy wykonywania nowych modeli, ale również wykonywania i dostarczania części zapasowych do już wytworzonych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. TommyTom Opublikowano 13 Listopada 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Dzisiaj mieliśmy prosty plan. Jak podniesie się mgła ok 12.00 latamy na budziku w grupie w pełnym słońcu - tak zapowiadała się prognoza. Niestety pogoda nie poszła zgodnie z naszymi nadziejami, pułap chmur był b. nisko i mgła trzymała się na ok 80-90m do końca lotów (czasem wyżej, czasem niżej). Jak się okazuje, w takim galimatiasie też można znaleść fajną termikę. Było dotkiliwe zimo (wilgoć i wiatr dał się nam we znaki po 3 godzinach na polu). Lataliśmy 5-tki, bo modele szybkio wchodziły w zakres słabej widoczności i przy odejściu z wiatrem trzeba było gnać za modelem, żeby nie przepadł w czeluści mleka. Jedno było pewne, nie ma szans na zaczęcie lotu pow 100m - a więc niejako trzeba było zaczynać stosunkowo nisko. Latest news: mamy także nowego pilota F5J - Andrzeja, który bardzo szybko wlatuje się w swój nowy model. Także obecnie we Wro mamy już przynajmniej 7 aktywnych lataczy F5J i jest szansa na kolenych Jurek M także mógłby dołączyć, ale już jesteśmy pewni, że woli znacznie większe skoki adrenaliny na zboczu. Załączam nasze dzisiejsze grupowe, choć Konrad tym razem objął funkcję fotografa i z uwagi na niską temperaturę nie rozpakował modelu. Log z latania dzisiaj potwierdza, że termika w tak nieoczekiwanych warunkach też bywa. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Nie wiem jakie zioło wąchają Jarek, Damian i Tomek przed lotem ale latają zaje...e. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Przyszly rok „termiczny” dla mnie. Wiec już myślałem czy maksy nie wyprowadzić na spacer. Ale rok nie latała, to potrzebny jest jeszcze przegląd ? przeciez dziś ciepło było ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 To może na zamknięcie sezonu polatamy u Jarka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 A ja dzisiaj wymiękłem. Trzęsło mnie zimno tak strasznie, że ode chciało mi się latania. Nawet druga kurtka pożyczona od Jarka niewiele pomogła. Ale i tak by mi się dziś nie udało polatać nawet gdybym się zdecydował. Jak wróciłem z lotniska i wkładałem modele na miejsce to ręce mi opadły. Do lekkiego nie wziąłem sterów a do ciężkiego zabrałem nie oprawione nowe skrzydła od lekkiego. Ale chłopaki polatali i naprawdę pomimo koszmarnych warunków i opadającej silnej mgły dawali radę utrzymać się z 60-70m przez 5 min. A co do kolejnego latacza F5J to Wrocek jest bezapelacyjnie stolicą F5J. I powiem Wam, że latanie w kupie bardzo mocno podnosi umiejętności i poziom wszystkich latających. Że Tomek M. zrobił kolosalne postępy od zeszłego roku to wiadomo ale Ryszard jest kolejnym przykładem tego, że latanie w kupie, a nie samemu na własnej łączce, podnosi niesamowicie poziom pilota. Ryszard w tym roku zrobił ogromny skok w porównaniu z zeszłym rokiem. Też oczywiście jego poziom podniosły zagraniczne zawody które są nie do przecenienia, a że zaraz za naszą granicą jest ich trochę więc jeździ i się dokształca. Teraz Andrzej jako kolejny adept F5J przejdzie w przyszłym roku szybki kurs latania w termice i spróbujemy go namówić na pierwsze zawody PP i/lub MP. Sześciu czynnych lataczy oraz dwóch dochodzących, bo Tomek zapomniał jeszcze o Macieju R., to ogromna grupa. Może, jak będzie kiedy, to zrobimy zawody typu Wrocław kontra reszta Świata. No OK może na razie tylko kontra reszta Polski. Niestety po wczorajszym spotkaniu z nowymi władzami z Komisji Modelarskiej dowiedziałem się, że AP podniosło w sposób abstrakcyjny składkę za licencję FAI. Z 50 zł do 200zł w przyszłym roku. A co do planów na przyszły rok to Wrocław planuje zorganizować podobnie ja w tym roku 2x PP oraz MP w F5J. Więc proszę śledzić kalendarz na stronie AP oraz f5j.pl. Mam nadzieję, że uda mi się coś poprawić tą stronę f5j.pl w zimie i nadal będzie jako tako funkcjonować. I na koniec mała ciekawostka. W przyszłym roku odbędą się łączone zawody F3K+F5J. Tak więc piloci latający w F3K będą mogli również wystartować w F5J i na odwrót. A że jest kilku takich pilotów to mam nadzieję, że uda się im polatać w obu zawodach. Z Czarkiem próbujemy nowej formuły i chcemy zobaczyć jak, i czy w ogóle, to się uda i być może wejdą takie łączone zawody do kalendarza w przyszłych latach. Ale to będzie bardzo mocno zależało od opinii samych zawodników. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 16 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Nadchodzi czas, aby rezerwować w kalendarzach czas na zawody F5J Załączam linki do stron organizatorów, którzy wystawili już informacje na 2023r. najbliższe: Tisza Cup, World Cup/Eurotour - Węgry, 1 kwietnia; https://f5j-hu.webnode.hu/f5j-tisza-cup/ Zielona Góra, Puchar Polski, 15 kwietnia - http://rcazl.pl/aktualnosci/266-f5j-2023.html Holíč City Cup, Eurotour - Słowacja, 29 kwietnia; https://modelariholic.sk/29-04-2023-zavody-modelov-elektro-vetronov-f5j/sekcia/sutaziaci/ w dalszej części sezonu: Litteam Cup World Cup/Eurotour - Słowacja, 9 września ; https://litteamcup.sk/f5j-competition.php 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Spokojna klasa to i spokojne tempo rejestracji ? u nas nerwowych to już zapisy do większości zawodów rozpoczęte lub nawet zakończone cały sezon wstępnie zaplanowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 15 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 W dniu 17.02.2023 o 08:07, cZyNo napisał: Spokojna klasa "Dostojna" się mówi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 4 minuty temu, Czaro napisał: "Dostojna" się mówi "Dostojnicy" mogą już zapisywać się na spotkanie w Zielonej Górze 15-16 kwietnia 2023r: http://rcazl.pl/aktualnosci/266-f5j-2023.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 15 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 33 minuty temu, Czaro napisał: "Dostojna" się mówi Ja tam lubię dostojnie łapać kominy na 20 metrach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Ja lubie słyszeć trawki na 20cm smyrające o skrzydełka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2023 UWAGA! Już otwarte zapisy na Ogólnopolskie Zawody Modeli Motoszybowców Termicznych F5J do Pucharu Polski - "Zielona Góra 2023" data zawodów 15-16 kwietnia 2023 Zapisy tylko do 3 kwietnia, do godz. 20.00 więcej szczegółów: http://rcazl.pl/aktualnosci/266-f5j-2023.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 27 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 INFORMACJA Jeśli ktoś jest jeszcze zainteresowany zawodami F5J w Zielonej Górze to bardzo proszę o pilne zapisanie się na listę. Rozmawiałem przed momentem z organizatorem i sytuacja jest następująca. Jeśli nie zbierze się minimum 14 -stu zawodników to zawody w Zielonej Górze się niestety nie odbędą. Jest to spowodowane kosztami organizacji takich zawodów czyli: ubezpieczenia OC zawodów (obowiązkowe), opłaty lotniskowej, nagrody, dyplomy itp. Przy niskiej ilości zawodników opłaty są dokładnie te same i nie da się zorganizować zawodów tak aby nie dołożyć z własnej kieszeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi