Czaro Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Czadzior! Teraz już będzie z górki Szkoda tylko, że los pokarał Tomka Frąka. Spokojnie umiejętności starczyłoby na dwóch Polaków w finale. To już byłby cios. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Chłopaki jest lepiej jak SUPER. Damian chapeau bas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. damek Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 No dobra dzień kolejny relacji nieobiektywnej Dziś mieliśmy do wylatania dwa loty i z rana zapowiadało się na loty lekkie i pierwsze rundy takie były. Przesilenie przyszło w locie Tomka F. i niestety spadł dosyć szybko, jednakże leciał nisko aby mi pomóc w ucięciu wyników innym. Po zmianie pogody czyli nasileniu wiatru do 7ms około loty na ciężko i znów loteria z kominami i wybraniem miejsca lotu. Ja po przeliczeniu punktów musiałem zrobić dziś dobre loty żeby zostać w pierwszej 14. Pierwszy lot w prawą stronę i od razu komin po wyłączeniu silnika jako jedyny odszedłem z kominem do tyłu i miałem spokojny lot. Tomki latali swoje dolatując loty i uzyskując wysokie wyniki jak na te warunki. Mój ostatni lot był ważny bo trzeba bylo dolatac żeby był pewny finał. To się udało znów lecąc w prawą stronę która nam lepiej oddawała . A teraz o pierwszych dwóch finałowych lotach a w zasadzie trzech. Na pierwszym locie taktyka podobna udalo się coś wykręcić ale nie za dużo następnie lot pod wiatr modelem 2,3 kg i szukanie noszeń podlecialem do drugiego modelu i na około 50-60 m lecieliśmy równo i czekaliśmy na dobre powietrze. Na szczęście i nieszczęście przyszło i jako pierwszy zrobiłem krąg no i tu PAC zderzenie Moje ucho zachaczylo o cento modelu Australijczyka i urwało się co akurat było na plus bo udało mi się wylądować bez ucha bezpiecznie. Bilans strat taki że moje ucho do wyrzucenia a Centro kolegi z Australii z 2-3 cm brakiem natarcia centoplata. Po tej sytuacji reflight w którym było słabo o termikę i trochę walczyłem żeby szybko przestawić się na zapasowy stary model który był ciut za lekki bo około 1850-1900 g. Druga grupa to lot w podobne, lekka termika ale jedna zła decyzja czyli brak szybkiego odejścia z wiatrem tylko krążenie w średnim i próba dobicia do nich w tym ale nie siadło. Jutro dwa pozostałe loty finałowe i małe ale szanse na podium także walka trwa i aktualnie się luzujemy i omawiamy opcje 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 a buty gdzie zgubiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Jesteście WIELCY, a Ty Damianie największy.Trzymam kciuki za jutro.Wysłane z mojego SM-M127F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 29 minut temu, horn3t napisał: a buty gdzie zgubiłeś ? Najwyraźniej został szewcem, bo szewc bez butów chodzi! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, wojcio69 napisał: Jesteście WIELCY, a Ty Damianie największy. No tak. Ewidentnie najwyższy. Ale wiadomo że Japończycy z natury sa drobni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Brawo Damian! Bardzo dobry wynik, szczególnie ze byłeś zielonym szczypiorkiem ? na MS. Niewielu Polakom się taki wyczyn udał na modelarskich MŚ, szczególnie wśród seniorów!!! Gratulacje!!!!!!!!! Nasz Tomek tez całkiem niezły wynik zdobył. Na swoich pierwszych MS być 30tym to jest coś! A Tomek Frąk… to były przewrotne MŚ i prawie wszystkie tuzy F5J dostały po grzbiecie od Bozi albo od losu jak kto woli. A czemu… pewnie oni to już wiedza najlepiej. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Wielkie gratulacje dla całego zespołu. Damian zawiesiłeś bardzo wysoko poprzeczkę dla kolejnych debiutantów na MS F5J. Życzę aby na kolejnych było tylko lepiej. Jeszcze raz gratulacje dla wszystkich. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. damek Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Raport ostatni z dwóch lotów finałowych: Dzisiaj przyjechaliśmy z rana przed 8 i na spokojnie oblecialem sobie oba modele które mi pozostały. Jako że wiatr się wzmógł polatałem więcej ciężkim żeby poprawić krążenie i się bardziej do niego przyzwyczaić (głównie latałem Vertigo 2 ostatnio). Rundy były znów ciężkie i w wietrze. Model 1900 g był ciut za lekki ale starałem się zrobić co potrafiłem. W pierwszym locie przegapiłem jeden komin który był głębiej choć Tomek F. który mi helpił powiedział że mogło to być bardzo ryzykowne odchodzenie z wiatrem. Drugi lot naprawdę był solidny i zbrakło tylko lub aż 3 min do dolatania 15 min. W tych warunkach nie było tak prosto bo wysokość robiłem na 3-4 razy a na powrotach bardzo dużo traciłem w duszemiach lub po prostu lecąc ciut za lekkim modelem pod wiatr. Ostatecznie miejsce nie jest złe bo swój plan minimum spełniłem czyli finały jednakże niedosyt pozostaje bo celem było i jest Mistrzostwo Świata. Chciałbym tu podziekować całej ekipie bo to były super zawody, ciężkie, ale w świetnej atmosferze. Helperom na eliminacjach oraz Tomkowi za helpowanie na finale i podpowiedzi taktyczne oraz uspokajanie mojego włoskiego temperamentu Dziś pozostała nam ceremonia rozdania nagród i bankiet a jutro o 7 startujemy w drogę powrotną do PL. Kolejne zawody w PL w mirosławicach na PP do zobaczenia Muszę dodać że bez super modeli jakimi latałem czyli Vertigo 1 i 2 pewnie by to tak ładnie nie wyszło. PS. Może szefu ekipy podsumuje wyjazd po powrocie jak mu wena przyjdzie i się uspokoi ? PS2. Dziękuję za kibicowanie i trzymanie kciuków. 8 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 51 minut temu, damek napisał: Ostatecznie miejsce nie jest złe bo swój plan minimum spełniłem czyli finały jednakże niedosyt pozostaje bo celem było i jest Mistrzostwo Świata. o! Nie dość ze szczypiorek, to jeszcze rozumie po co na Mistrzostwa sie jedzie …. niewielu jest takich!!! ??? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Damian - dałeś czadu. Gratulacje dla całej ekipy. Wracajcie szczęśliwie do domu. Niedługo spotkamy się w Miro to pogadamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Tu już emocje opadły...to teraz czekamy na Czarka z ekipą i na wpisy w sąsiednim wątku Przyszły tydzień będzie również ekscytujący 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 W ramach odświeżenia tematu mistrzostw Jure który zawsze robi filmiki z finałów wrzucił na kanał pierwsze 2 rundy juniorów i seniorów. Podrzucam filmu z seniorów gdzie od około 12 min jest niestety moja akcja że zderzeniem. Z jego perspektywy wygląda to zupełnie inaczej niestety Chciałbym także zaprosić i przypomnieć o zawodach PP we Wrocławiu w dniach 16-17 września. Zapisy są już możliwe na stronie f5j.pl Ja oraz Tomek M. I może Tomek F. Wybieramy się na Litteam Cup na Słowacji koło Levice 8-9 września (tydzień przed PP). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 ale brzydko latają te modele jak mocniej wieje, tracą cały swój urok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekGTI Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2023 W dniu 24.08.2023 o 22:43, cZyNo napisał: ale brzydko latają te modele jak mocniej wieje, tracą cały swój urok Dokładnie odwrotnie jak F3F ? przestanie wiać i emocje jak na rybach ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Akuratnie myślałem o termice w F3B. Bo ostatnio wiało nie słabiej, a jednak modele ładniej latały. Jeśli tam ktoś tak na "dupie jeździł" to od razu "tonął". Na szczęście właściwie wszyscy mieli wytrymowane modele po bożemu , to i zakręty były jakieś ładniejsze No ale to jakby inne, z natury znacznie żwawsze modele. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 6 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Tomek sprytnie wygrał, a tu cisza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 Ano wygrał (farciarz ? ) Tak serio to gratulacje. My w ten weekend mamy ostatnie bliskie Polsce duże zawody Eurotour Litteam Cup. Skład ja, Jarek, Tomek M. i Ryszard. Przypominam także, że za tydzień są zawody Pucharu Polski w Mirosławicach zapisy na stronie f5j.pl. PS. Jurek może się skusisz na PP ja wiem że to wolne latanie , ale można termiki pod F3B poćwiczyć, a i szybki przelot na koniec nie jest zabroniony 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi