przemo Opublikowano 26 Października 2017 Autor Opublikowano 26 Października 2017 Hej tak cały model oklejany papierem japońskim później "malowany" nitrocelonem wymieszanym z talkiem kilka razy między malowaniami szlifowany drobnym papierem. Moje skrzydło jest w całości kryte balsą. Model nie ma podwozia więc ląduje na brzuchu więc spotkanie trawy z papierem japońskim może się kończyć się dziurawieniem poszycia, pokryj całe skrzydło balsą, za wiele na wadze nie stracisz a będzie bardziej praktycznie. Co do mojej odbudowy to kadłub okleiłem papierem japońskim potem dużo spraw na głowę się wsypało ... obecnie leżakuje w warsztacie i czeka na mój wolny czas żeby ruszyć z malowaniem i nową owiewką kabiny. Opóźnienia dość potężne nastąpiły
przemo Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2020 Wszystkie znaki na niebie wskazują, że niebawem ruszy odbudowa Me 109 1
magilla Opublikowano 22 Grudnia 2020 Opublikowano 22 Grudnia 2020 ekstra Przemo trzymam kciuki i powodzenia 1
przemo Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2020 Teraz, magilla napisał: ekstra Przemo trzymam kciuki i powodzenia Już niebawem temat się bardziej rozjaśni 1
sławek Opublikowano 22 Grudnia 2020 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Pamiętaj że przypilnuje Ciebie przy robieniu kabiny... 1
RAFALR30 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Opublikowano 22 Grudnia 2020 6 godzin temu, sławek napisał: Pamiętaj że przypilnuje Ciebie przy robieniu kabiny... 9 godzin temu, przemo napisał: Już niebawem temat się bardziej rozjaśni W temacie odbudowy ? Model Messerschitta Bf109e trafił do zakładów remontowych w Poznaniu. Śladem poprzednich modeli "Made by Przemo" (F-22, Jas-39 Gripen) także Bf109e będzie podległa gruntownej... No właśnie. Gruntownej przebudowie raczej nie będzie podległa bo nie ma co tu przebudowywać. Będą raczej kosmetyczne zmiany typu doklej, przyklej - ogólnie doposażanie w detale jak kabina, karabiny maszynowe, wyloty spalin, bomba lub zbiornik paliwa, może śmigło trójłopatowe. Podbudowany jednak efektem poprzednich malować modeli podnoszę sobie poprzeczkę i wybrałem malowanie jak poniżej. Wszelkie porady/uwagi kolegów modelarzy, wzory oznaczeń na tym modelu mile widziane . Ze względu na zabudowę i montaż silnika część dziobowa Bf109e pozostanie bez zmian pomimo przemalowania na wersję Bf109G. 2
przemo Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2020 I wszystko już jasne w sprawach odbudowy ... yyyyy ..... renowacji, a może modernizacji ??? Rafał zrobi to z pewnością rewelacyjnie ... mam nadzieję, że widownie zagrzałem przed renowacją me 109 przez Rafała. Tym razem ja zasiadam na widowni i bacznie obserwuje
RAFALR30 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Jakiego środka użyć (aby nie uszkodzić pokrycia) do zmycia resztek kleju z naklejek z modelu wykonanego z balsy i pokrytego japonką.
przemo Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2021 Spróbuj alkoholem izopropylowym albo spirytusem ... nie powinno uszkodzić japonki.
poharatek Opublikowano 11 Stycznia 2021 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Takie lepkie pozostałości (po naklejkach i maskach) najlepiej mi się usuwa spirytusem mineralnym. Albo np. white spiritem od AK, bo w gruncie rzeczy to to samo, lub budżetowo - WD40. Jeśli byś się zdecydował na to - to sprawdź czy odparuje nie zostawiając plam, bo na japonce tego nie stosowałem.
302_Osh Opublikowano 11 Stycznia 2021 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Może jak robisz Emila, to szukaj malowania do Emila, a nie do Gustava? Bf 1009 E-4/N/Trop może by ci pasował? Tu jest sporo malowań. http://wp.scn.ru/en/ww1/o/32/2/14 1
RAFALR30 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Opublikowano 12 Stycznia 2021 19 godzin temu, 302_Osh napisał: Może jak robisz Emila, to szukaj malowania do Emila, a nie do Gustava? Bf 1009 E-4/N/Trop może by ci pasował? Tu jest sporo malowań. http://wp.scn.ru/en/ww1/o/32/2/14 Dziękuję za podpowiedź. Wersja G - Trudniejszy schemat malowań, nos w modelu jak od wersji E (tak już zostawię), nie trzeba dorabiać zastrzałów pod statecznikami. Zobaczymy jak wyjdą moje próby malowania zygzaków za pomocą aerografu i to przeważy o wyborze wersji malowania ? Wersja E - Trochę łatwiejszy schemat malowań, nos w modelu jak od wersji E (tak już zostawię), konieczność dorobienie zastrzałów pod statecznikami
302_Osh Opublikowano 12 Stycznia 2021 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Skrzydła tez sa bardziej z Emila.
RAFALR30 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Opublikowano 19 Stycznia 2021 W dniu 12.01.2021 o 19:34, 302_Osh napisał: Skrzydła tez sa bardziej z Emila. Dla zachowania zgodności typu modelu (wersja E ) z malowaniem, będzie także malowanie jak dla wersji E - wersja Tropy. Niestety malowanie szlaczków (jak dla wersji G) jeszcze muszę poćwiczyć ? - może innym razem na innym modelu będzie gdy dojdę do wprawy. Małymi krokami do przodu : - zabezpieczenie wlotów powietrza - będzie lekko pogłębiona kabina aby zmieścił się pilot i było widać więcej przyrządów pokładowych - kalkomanie także w przygotowaniu 3
RAFALR30 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Waloryzacji ciąg dalszy "Wisienka na torcie" od @przemo - wyloty spalin wydrukowane na drukarce 3D. ? 3
RAFALR30 Opublikowano 16 Lutego 2021 Opublikowano 16 Lutego 2021 W modelu konstrukcja domku i mocowanie są przygotowane pod silnik Emax CF2822 . Poniżej planowane zestawienie elektroniki (ESC 30A i LiPo 3s 45C 1300 mAh) oraz moje pytanie/prośba o pomoc w doborze śmigła trójłopatowego.
mirolek Opublikowano 16 Lutego 2021 Opublikowano 16 Lutego 2021 Jeśli ma latać na tym silniku przy zasilaniu 3s to śmigło dwu łopatowe 8x6 albo 9x5 a jeśli tylko o wygląd chodzi to zamontuj taką trójkę jaka pasuje ze skali bo raczej nie poleci. 1. nigdy nie dawaj wiary materiałom reklamowym a już szczególnie w zakresie najtańszych produktów średnich jakościowo producentów - zapewniam Cię, że przy śmigle 10x5 jak podano w tabelce motorek bierze co najmniej 18A i dość szybko sie grzeje 2. śmigło 3 jest mniej wydajne niż 2 zatem na trzech łopatach osiągniesz około 90% ciągu śmigła dwułopatowego ms
RAFALR30 Opublikowano 16 Lutego 2021 Opublikowano 16 Lutego 2021 Godzinę temu, mirolek napisał: ... jeśli tylko o wygląd chodzi to zamontuj taką trójkę jaka pasuje ze skali bo raczej nie poleci. Wg skali śmigło trójłopatowe powinno mieć średnicę 10 cali.
Konrad_P Opublikowano 16 Lutego 2021 Opublikowano 16 Lutego 2021 6 godzin temu, RAFALR30 napisał: Wg skali śmigło trójłopatowe powinno mieć średnicę 10 cali. Nie ma szans. Skoro dwu łopatowe ma być 10x5 to trzyłopatowe maks 9x3. Nie ma szans polecieć na 3s.
Rekomendowane odpowiedzi