japim Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Metod na takie skrzydło jest wiele. Ja bym to zrobił tak: Narysować jeden profil, Zrobić extrude do zadanej rozpiętości, Zmorfować końcówkę wedle potrzeb - inna cięciwa, inny profil, zwichrzenie itd itp. A potem jak Robert pisze - wstawiasz prostokąty i robisz intersect within model (albo zaznaczając skrzydło i prostokąt - within selection) i robią się piękne pośrednie żebra.
Janekm Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Robert, Proszę powiedz, jakiej wersji Sketchup'a używasz ? Dawno już nie używałem tej aplikacji i teraz kiedy chciałem do niej powrócić, okazało się, że jest tylko wersja online (ale może się mylę).
jarek_aviatik Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 13 godzin temu, japim napisał: Metod na takie skrzydło jest wiele. Ja bym to zrobił tak: Narysować jeden profil, Zrobić extrude do zadanej rozpiętości, Zmorfować końcówkę wedle potrzeb - inna cięciwa, inny profil, zwichrzenie itd itp. A potem jak Robert pisze - wstawiasz prostokąty i robisz intersect within model (albo zaznaczając skrzydło i prostokąt - within selection) i robią się piękne pośrednie żebra. Też się trochę bawię keczupem - (najszybciej się go nauczyłem) Też robiłem w taki sposób jak napisał Przemek, ale to ma swoje ograniczenia i niedokładności Jeśli robisz extrude (tu chyba PULL) i potem obrabiasz końcówkę, to działa to jeśli na całej rozpiętości masz ten sam profil. Patryk Sokół proponował tutaj funkcję loft Jeśli masz np. zwichrzenie aerodynamiczne (różne profile) - często u nasady np. NACA2415, a na końcówce symetryczny i jeszcze np. ze zwichrzeniem geometrycznym - to bardzo ciężko Jest plugin loft do keczupa (kiedyś go chyba zakupiłem, albo jest darmowy - nie pamiętam) biorę dwa profile nasady i końcówki, ustawiam je na odpowiednią rozpiętość, ustawiam zwichrzenie i zaznaczam obrysy, i klikam w loft. Teraz można ciąć w dowolnym miejscu i masz profile pośrednie minimalizując błędy. EDIT: plugin nazywa się "wdzięcznie" Curviloft - potrzebuje dodatku - jak na zrzucie z ekranu. 1
robertus Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Część trzecia. Powiększyłem skrzydło i statecznik poziomy o 15 procent W następnych częściach będę psuł co to teraz narysowałem 1
wojtek-a Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Robert i Jarek. Dzieki za info. Curvilofta mam?. Sprobuje sie pobawic.
robertus Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Część czwarta, dopieszczanie projektu. Teraz dopiero zaczyna się zabawa ze sketchupem. Aby to wszystko do siebie pasowało
japim Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Robercie - widzę, że lubisz ręczne rysowanie poszczególnych płaszczyzn - i korekcję krzywizn Nie wiem czy znasz ten trick - ale główne kierunki osi można wybierać kursorami - nie trzeba wtedy "celować" aby program domyślił się na którym kierunku chcesz prowadzić prostą. Może to wiesz - ale odnosiłem wrażenie, że trochę musiałeś się namęczyć gdy robiłeś wręgi grzbietu. Na samym początku skorzystałeś z opcji intersect with model - ale wykasowałeś wszystkie krzywe - a na końcu i tak do tego wróciłeś? Po co?
wojtek-a Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Fajny film.?. Ciekawy sposob rysowania. Ja tak nie umiem?...
robertus Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 10 godzin temu, japim napisał: Na samym początku skorzystałeś z opcji intersect with model - ale wykasowałeś wszystkie krzywe - a na końcu i tak do tego wróciłeś? Po co? Jak sam napisałeś, lubię po swojemu poprawić. Czasem intersect jest zbyt "inteligentny" dla mnie. Wielka szkoda, że nie widać jak pojawiają się menu, nagrywam w windowsowym Win +G. 10 godzin temu, japim napisał: Nie wiem czy znasz ten trick - ale główne kierunki osi można wybierać kursorami - nie trzeba wtedy "celować" Nie wiem, jaki? Piszesz o wciśniętym shift? Przez noc wgrała się piąta cześć. Model jako taki jest gotowy, teraz myślę jak zrobić tunel pod EDF i miejsce pod elektronikę. Na pewno zrobię fałszywy wlot pod kadłubem w okolicy EDF, ale się zastanawiam, czy nie zrobić jakiegoś szczątkowego tunelu, który mimo wszystko dostarczałby trochę powietrza jednocześnie chłodząc elektronikę. Jakieś pomysły? Liczę na małą burzę mózgów
paulusr Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Rób gondolę kabinową - jako osobna część, do wklejenia. Wloty będą z obu boków gondoli. Przemyśl akumulator - sądzę, że 35 mm to wystarczy wewnątrz. Na gondoli trzyma się stożek (albo jest jej częścią) - w sumie tak jak w oryginale..
robertus Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Pojeździłem trochę skalą i wyszło mi coś takiego. 85,8mm to średnica EDF 70mm wklejonego rurę z depronu 6mm wychodzi mi rozpiętość 86cm a długość 140cm
robertus Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Opublikowano 12 Maja 2020 Ciąg dalszy "szansy na sukces" Już coraz bliżej końca. Wymyśliłem sobie, że będą takie moduły. Podejrzałem to u @Vesla 1
Viper Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Fajnie Ci to wychodzi, z przyjemnością oglądam Czy liczyłeś powierzchnię wlotu dla tej turbiny, bo po wsadzeniu stożka, coś mam wrażenie, że będzie krucho i turbina nie będzie pracować optymalnie, no chyba że planujesz jakieś dziury w kadłubie celem dodatkowego zasysania powietrza?
robertus Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Opublikowano 12 Maja 2020 Wlot przy stożku będzie służył tylko do przewietrzania elektroniki. Na pewno zrobię jakieś lewe wloty.
Vesla Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Super. Jak udostępnisz plany to chyba go zbuduję. Zastanawiając się nad "fałszywymi wlotami" w mim Migu 19, doszedłem do wniosku, ze to chyba będzie seria otworów o średnicy 6-8mm w okolicach wlotu do EDF. Dyszę wylotową będę robił z plastikowej okładki od skoroszytu. Materiał sztywny i gładki a sklejać można UHU porem. Taki poziomy podział pozwolił mi na zaplanowanie przedziału na pakiet i elektronike w części dziobowej. Chłodzenia idzie przez otwory w nosie a pokrywa ma od wewnątrz balsowe ożebrowanie w celu zachowania sztywności. Wybacz Robert za zaśmiecanie, powinienem zacząć osobny wątek.
robertus Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Opublikowano 13 Maja 2020 Nawet nie zauważyłem. Pewnie, że załóż wątek. Ja wiem co się dzieje bo jesteś w naszej grupie DSP na fejsbooku, ale masz się czym pochwalić i tutaj. Dajesz!
JacekCichy Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Pewnie widziałeś ale na wszelki wypadek wrzucam - moją uwagę przykuły dodatkowe/główne wloty powietrza od spodu, tak sprytnie zrobione że kiedy oglądałem to aż się zastanawiałem czy prawdziwy miał coś podobnego, wątpliwości szybko rozwiałem ale i tak to majstersztyk biorąc pod uwagę że trzeba wsadzić gdzieś akumulator i to raczej z przodu i raczej nie w garbie co by nie był za wysoko a kadłub wąski. Ciekaw jestem czy w ogóle jest przelot z przodu biorąc pod uwagę szpic radaru ale może i nawet niepotrzebny
Rekomendowane odpowiedzi