Tomasz D. Opublikowano 9 Grudnia 2016 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Od ponad roku nie przybył żaden Wicherek? No, to zamieszczam swój wytwór. Wicherek 25 z tartaku CNC na tradycyjnym profilu bez lotek, napęd elektryczny. Waga do lotu 1750 gramów. Model nie oblatany z powodu cykorii coś, jak u TeBe
TeBe Opublikowano 9 Grudnia 2016 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Jaki masz wznios skrzydeł? Bezlotkowce muszą mieć spory.
302_Osh Opublikowano 9 Grudnia 2016 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Fajny. Mógłbyś podać jaki masz silnik i pakiet?
zbjanik Opublikowano 9 Grudnia 2016 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Wicherkiem Tomka D, tym z numerem 70, to poleciałbym "z zamkniętymi oczami", moim zdaniem wzniosu wystarczy.
Tomasz D. Opublikowano 9 Grudnia 2016 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Tomaszu - wznios jest mniejszy niż zalecał guru Schier bo tylko 4 stopnie. Bartoszu - silnik to Redox 1500/1350, pakiet 3S 2700, regulator 60A i śmigło 9X6. Mogę wrzucić fotki detali jeśli chcesz. Zbyszku - szkoda, że do Opola tak daleko, chętnie zobaczył bym jak nim lata ktoś doświadczony w pilotażu.
302_Osh Opublikowano 9 Grudnia 2016 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Podepnę się pod aktywny wątek. Mam taki silnik: https://hobbyking.com/en_us/turnigy-d3548-6-790kv-brushless-outrunner-motor.html Chcę kupić taki pakiet: http://allegro.pl/bateria-li-po-14-8v-4s-5000mah-25c-35c-turnigy-rc-i6537440027.html TeBe, proponowałeś kiedyś w innym wicherkowym poście napęd do wicherka, były tabelki z jakiegoś programu. tam proponowałeś podobny pakiet, ale 5S. Moge zastosować 4S o podobnej pojemnosci , napięciu i też 25c/35c? Co to zmienia?
Tomasz D. Opublikowano 9 Grudnia 2016 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Bardzo mocna ta Twoja maszyna. Uważam, że mój silnik jest sporo przerośnięty, ale sugerowałem się doświadczeniami Pioterka. Zmniejszyć zawsze można...
TeBe Opublikowano 14 Grudnia 2016 Opublikowano 14 Grudnia 2016 A oto mój Wicherek 25 po zmianie skóry z japonki na folię: DSCN9629 by TeBeWAW, on Flickr
TeBe Opublikowano 14 Grudnia 2016 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Na lotnisku rosły chwasty i co rusz to mi dziurki robiły w japonce przy lądowaniu Miałem dość naklejania łatek, polatałem rok w wersji vintage i wystarczy :-)
czarobest Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Skończyłem . Zostało tylko poprzykręcać bowdeny i powtykać kabelki. Na wstępie chciałbym bardzo podziękować Arkowi (@arek1989) za plany oraz trochę pomocy. Andrzejowi (@AMC) za podarunki . Oraz Romanowi (@RomanJ4) który naprawił mi głowicę. Dziękuję! A co do mojego Wicherka: silnik OS MAX 10, bak paliwa 60ml, serwa MG90-S, akumulator 2S 1500mAh i klon arduino nano (sterowanie diodami). Waga wygląda tak: - kadłub z statecznikiem poziomym (i silnikiem, bakiem i całą resztą) - 580g - sam silnik z tłumikiem to 170g więc reszta waży 410g - skrzydło - prawe 126,6g - lewe 124,2g - zastrzały 5,2g - akumulator 70,7g - odbiornik 15g Więc wychodzi 921,7g z pustym bakiem. Bak ma 60ml więc gotowy do lotu powinien ważyć około 981g. Myślę, że całkiem dobrze. Model ma lotki i brak wzniosu, sprawił mi dużo radości podczas budowy (pierwszy "drewniak" i pierwsza spalinka). Wygląda chyba w miarę ok, nie obeszło się bez pewnych niedociągnięć, ale zachowam to dla siebie . Jeszcze go nie wyważałem więc nie wiem jak ono się ma, wyważę już jak połączę wszystko. Lepsze fotki zrobię jak wyjdę w plener testować silnik . Na razie tylko takie: IMGP9363 by czarobest, on Flickr IMGP9359 by czarobest, on Flickr IMGP9364 by czarobest, on Flickr IMGP9367 by czarobest, on Flickr A i fotki z budowy, jeśli ktoś chciałby zobaczyć są tutaj: https://flic.kr/s/aHsm3FCgbe A gotowego modelu będą tutaj: https://flic.kr/s/aHsm1mwMZ8 Po oblocie, który nastąpi w bliżej nie określonym terminie, wrzucę lepsze fotki i może film 2
Shock Opublikowano 27 Lipca 2017 Opublikowano 27 Lipca 2017 Całkiem fajnie to wygląda . Martwi mnie fakt że kolor oklejenia może Ci sprawić sporo problemów w locie gdyż momentami może się "zlewać" z tłem nieba ... No i wyważenie wstępnie sprawdza się w czasie budowy modelu a nie po fakcie jej zakończenia .
endriuRC Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 Bardzo sie ciesze ze ten model jest nadal budowany tylko dlaczego taki kolor?
Shock Opublikowano 28 Lipca 2017 Opublikowano 28 Lipca 2017 Wicherek jest za wolny żeby zniknął na niebie... To jest konkretny argument
czarobest Opublikowano 30 Lipca 2017 Opublikowano 30 Lipca 2017 Całkiem fajnie to wygląda . Martwi mnie fakt że kolor oklejenia może Ci sprawić sporo problemów w locie gdyż momentami może się "zlewać" z tłem nieba ... No i wyważenie wstępnie sprawdza się w czasie budowy modelu a nie po fakcie jej zakończenia . Dzięki Co do koloru, zobaczy się. Ale akurat taki miałem zamysł i tak jest. Wiem, wiem, ale oczywiście tego nie zrobiłem... W każdym razie sprawdziłem teraz i gotowy do lotu ma SC lekko do przodu o około 0.6cm, z pustym bakiem trochę mniej. Z tego co eksperymentalnie sprawdziłem muszę dodać około 7-10 gramów na tył. Bardzo sie ciesze ze ten model jest nadal budowany tylko dlaczego taki kolor? Nie wiem, taki sobie wymyśliłem. Mnie tam się podoba A w sumie to dlaczego by nie taki kolor ?? Widzieliście kiedyś tak ciemnoniebieskie niebo w dzień ? Wg. mnie bardzo fajny i będzie dobrze widoczny, Wicherek jest za wolny żeby zniknął na niebie... Dziękuję . Przykręcenie bowdenów okazało się nie takie proste i z gazem męczyłem się z godzinę, podobnie ze sterem wysokości. Ale w końcu się to udało. Lubię wszystko sprawdzić wcześniej więc trzymając model za skrzydło, a potem kadłub miotałem nim i sprawdzałem czy wszystko ok. Na razie testy przechodzi dobrze, nic nie odpada i wszystko trzyma się mocno. Powychodziło kilka rzeczy jak urwany kabelek od serwa we wtyczce do skrzydła (dużo razy wyciągałem i grzebałem w środku - przy bowdenie) naprawione. Wtyczka w skrzydle się odkleiła - naprawione. Już raczej nic nie wyskoczy . Odpaliłem więc jeszcze silnik zamontowany już w modelu i wszystko działa, na filmiku przed gazowaniem oczywiście chwilę pochodził na wolnych obrotach. Silnik jeszcze pewnie do regulacji, ale to już na dworze, bo w domu to głośno . Wrzucam filmik na którym widać jak działają światła, widać je całkiem całkiem nawet w dzień, ale oczywiście jakieś bardzo mocne nie są. Na filmie też odpalanie silnika, (miotam tak gazem w celu sprawdzenia czy wszystko z serwem i bowdenem ok )
mayster8405 Opublikowano 31 Lipca 2017 Opublikowano 31 Lipca 2017 Mója 10-tka powstała w 2015r i do teraz lata.Pokrycie mieszane , kadłub folia, statecznik kierunku oraz natarcia skrzydeł, reszta japonka.Kolorystyka nie powala, ale był robiony z tego co miałem.O dziwo jeszcze żadnej dziury nie ma!?
skuter Opublikowano 31 Lipca 2017 Opublikowano 31 Lipca 2017 U mnie powstaje nowy Wicherek 25. Na razie jestem na takim etapie budowy ale pracę szybko postępują.
MASK Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 ST 29? Porządna włoska robota. Nie masz oryginalnego tłumika?
Rekomendowane odpowiedzi